vzw Munnange
Inleefreis
Context en project (Nederlands)
Context and project (English)
Counselling team
Contact
Inleefreis (Nederlands)

Inleefreis

Een onvergetelijk avontuur

Jaarlijks organiseert vzw Munnange een inleefreis naar Oeganda, "de parel van Afrika". Tijdens deze reis nemen we jullie mee naar de ongekende natuurpracht van Oeganda en leren we het land van binnenuit kennen. Er is veel contact met de plaatselijke bevolking, we maken kennis met Munnange counseling centre en de dagelijkse werking, we bezoeken onze samenwerkingspartners, maken kennis met de cultuur, gebruiken en rituelen en dit alles in een sfeer van respect en openheid; de pijlers van onze vzw. Er is veel ruimte om verhalen te beluisteren, ervaringen te delen en van gedachten te wisselen. De reis wordt begeleid door Maika Luyssaert, voorzitter van vzw Munnange en ervaren reisbegeleider (ondermeer bij Joker, Anders Reizen, Matoke Tours en Anders dan Anders).

Een combinatie van safari en kennismaking met de lokale bevolking en verschillende plaatselijke projecten geven je een divers en compleet beeld van een nog onontdekte parel in Afrika.

Deze reis is een adembenemend mooi en onvergetelijk avontuur.

We maken de inleefreis graag op maat van de deelnemers! Als je ge?nteresseerd bent, stuur dan een mailtje en we kijken samen naar de mogelijkheden en de reisperiode.

Enkele impressies van deelnemers

Armin, deelnemer inleefreis 2014

Twee weken Oeganda. Daar denk je toch eerst even goed over na. Ik, die nooit verder dan de Belgische buurlanden was gereisd. De reis was duidelijk omkaderd, ik kon mij vrijmaken, het geld had ik ook dus uiteindelijk ging ik overstag. Maanden later landde ik voor het eerst op Oegandese grond. Hier werd de opbouw van de reis duidelijk: langzaam werden we ondergedompeld in het Oegandese leven.

Maar Oeganda zou niet in Afrika liggen, mocht er niets onverwachts gebeuren. Dat zegt men althans, de reisbegeleiders hielden ons weg van de nare twisten maar lieten ons de aangename ervaren.

Mijn leukste herinnering is misschien wel het gevolg van zo’n onverwachte twist. Er werd ons een alternatief programma voorgesteld zodat we chimpansees konden zien. 10 minuten later hadden we een unanieme beslissing. Nog eens 10 minuten later waren verblijven en activiteiten geregeld. Het zijn op zo’n momenten dat je de meerwaarde van reisbegeleiders beseft. Die volgende 2 dagen heb ik misschien wel mijn mooiste tijd beleefd in Oeganda. Niet omdat we hier plots in een paradijs belandden maar wel vanwege de unanieme spontaniteit die was gegroeid in onze groep. Vanwege het achtervolgen van het gekrijs van de chimpansees om ze uiteindelijk ook te zien.

De landschappen heb ik niet kunnen meenemen naar huis maar de vriendschappen wel.

Riet, deelneemster inleefreis oktober 2013

Op 7 oktober staan we, in alle vroegte, met 9 klaar in Zaventem, elk met z’n bagage en een valies vol spullen voor Oeganda. Elkeen heeft ook een heleboel verwachtingen, spanningen… benieuwd naar wat ons te wachten staat!

Laat op de avond worden we in Entebbe verwelkomd door Maika en onze 2 chauffeurs, Sula en Kenneth. De volgende morgen begint het echte verhaal!

We komen ogen, oren en neuzen, woorden tekort om alles te observeren en op te slaan. Elk van ons heeft zijn eigen manier van kijken, verwerken, beleven… we zijn met z’n allen nieuwsgierig, kritisch, enthousiast, ontgoocheld, onder de indruk! Tijdens de maaltijden en in ons busje is er tijd om te discussiëren over waar we met verschillende ogen en achtergrond naar kijken maar ook tijd om te grappen en te grollen en te ontladen.

Deze reis is een goede mix van toerisme en inleven: Oeganda is een mooi land met afwisselende natuur: een zeer groen landbouwland. We hebben kuddes olifanten en neushoorns van ver en dichtbij gezien; giraffen, waterbokken, buffels, krokodillen, nijlpaarden en impala’s poseerden voor onze lens. Vogels in alle kleuren. Onvergetelijke landschappen rolden als een film voorbij. En we genoten!

Oeganda is ook een rijk waterland: het Victoriameer is de grootste plas; de Nijl heeft er zijn bron en overal stroomt er water met indrukwekkende watervallen… In sommige dorpen is er een gemeenschapspomp voor water voorzien. Bovendien begon het regenseizoen en na zo’n plensbui weet je wat het betekent ‘met bakken uit de hemel vallen’!

Oeganda heeft een uitgebreid wegennet en volgens de Oegandezen in redelijk goede staat. Maar eens je er rijdt kan je meestal genieten van de African Massage: een zware test voor je zitknobbels en een hele kunst om zonder blauwe plekken thuis te komen. Er is ook georganiseerd openbaar vervoer: minibusjes doorkruisen het hele land. Wettelijk maximum 14 personen: maar dat is een rekbaar begrip… dus zolang iedereen wat krap wil zitten kan er nog altijd eentje bij ook al heeft die kippen of zakken vol boodschappen naar huis te brengen.

Maar de snelste manier om zich te verplaatsen zijn de boda-boda’s: moto’s met chauffeur die het hele land doorkruisen met 1, 2, 3 passagiers achterop of tonnen water, stapels brandhout,trossen bananen, zelfs kippen, geiten of varkens vastgebonden met fietsband.Zij brengen ook je boodschappen naar huis.

Ook fietsen zijn handig: je rijdt ermee tot die vol geladen is en dan stap je zo terug naar huis. En als dat allemaal niet voorhanden is heb je nog altijd je hoofd om vol te laden tot niemand nog ziet wie je bent!

Inleven is deel uitmaken van het dagelijkse leven: het leven in een dorp met de lokale bevolking. Dat betekent dat je geen aardappelen kunt halen in de winkel maar vandaag moet planten om binnen 2 maanden te oogsten. Dat betekent brandhout verzamelen, water halen, fruit en groenten oogsten en je reppen om het eten klaar te krijgen tegen de middag. In de stad moet je vroeg naar de markt vertrekken en zorgen dat je voor een eerlijke prijs probeert te kopen wat je nodig hebt. De boda-boda brengt het wel naar huis! Gelukkig maken vele handen licht werk: onze maaltijd geraakt op tijd klaar en we kunnen ervan genieten.

Overal werden we goed ontvangen: iedereen blij met het bezoek van de mzungu (blanken) en trots op hun realisaties…. We ontmoetten fiere mensen met veel dynamisme en een visie om u tegen te zeggen!… maar ook mensen die het negatieve beeld dat we hebben over de afrikaan alle eer aandoen: zij horen zichzelf graag praten ook al heeft wat ze zeggen geen inhoud en ze blijven ervan overtuigd dat alleen hulp van buiten af hen verder kan brengen…en zij wachten…

Terug thuis met een schat aan beelden, indrukken, visies en warme herinneringen proberen we met onze verhalen te brengen wat we mochten beleven.

Soms rijst de vraag: is dit wel zinvol?

JA: zolang wij kunnen moeten we investeren in een landwaar de middelen beheerd worden door mensen die status en macht als hun hoogste goed beschouwen en vergeten dat er initiatief en potentieel voldoende is om een leefbare wereld uit te bouwen.

Dank aan hen die ons hierin voorgaan!

Dank ook aan alle medereizigers die elk met hun eigen zijn en inbreng een grote meerwaarde betekenen voor wat we leerden kennen.

Het rode stof is al uit de kleren, maar de stof tot nadenken nog niet helemaal geordend in mijn hoofd! Afrika laat me nooit meer los!

Weebale (gegroet en dank voor het werk dat je voor ons doet)!

Hugo, deelnemer inleefreis oktober 2013

Droomreis

Midden in mijn dorp,
of amper een steenworp
daarvandaan,
verder ging ik niet.
Beschreef ik in mijn dromen
varend op een driemaster in mijn brein
de zoete geuren van donker Afrika,
het rode zand van de woestijn,
de zilte wind die oceanen streelt
of tot storm opzweept.
Sneeuwblind worden op de pool,
zonder einde op de dool.
Tot ik thuis kom
op amper een steenworp
van mijn dorp
en schrijf het heimwee
van mij af
terwijl ik afmonster op het schip
dat eindeloos mijn brein bevoer
met rusteloze geesten aan het roer.
Omdat ik in weerwil
van mijn dromen,
niet verder kon, of wilde komen,
dan een steenworp van mijn dorp.
Tot de drang mij te sterk geworden
en in weerwil van mijn vrees
het zeegat koos.
de horizon voorbij.
En heb beseft dat éénmalig toch
een mens op zoek moet naar de wieg van zijn bestaan.
Voordat alles bezoedeld wordt
puur en naakt herboren
in het zwarte Afrika
en ik weer lachen leer, naïef en zonder zorg.
al was het maar voor even.

ZIT JE OP FACEBOOK EN WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN ONS PROJECT:  

Context en project (Nederlands) Context and project (English) Counselling team Contact Inleefreis (Nederlands) Foto's / Pictures